De geschiedenis

Tot mijn 10e verjaardag woonden wij in een rijtjeshuis in Swifterbant. Daarvoor had mijn vader een melkveebedrijf in Friesland, echter het "nieuwe land" (Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland) trok erg, en het melkveebedrijf werd "ingeruild" voor een baan bij de Rijksdienst IJselmeerpolders.

Toen mijn vader met pensioen ging, kocht hij een woonboerderij in de Noordoostpolder waar we met het hele gezin gingen wonen. Ik was toen een jaar of 10 en als scholier begon in de vakanties het vakantiewerk ( Toen mocht dat nog; als je wat jonger was en wilde werken)
Aangezien we tussen de bollenvelden woonden werd dat dus tulpenkoppen en later ook bollenpellen.
Soortjes naast ouderlijkhuis
In die tijd begon de interesse in bloembollen. Ik begon met het verzamelen van allerhande bollen en plantte deze om meer te krijgen. Al vrij snel vond ik eigenlijk alleen tulpen en alliums leuk genoeg om mee door te gaan en omdat alliums niet in de buurt geteelt werden ging bijna alle aandacht uit naar tulpen. Op een gegeven moment had ik bijna 700 rassen tulpen staan.

Op een bepaald moment gebeurde het een keer dat ik vergat een tulp te koppen en nadat deze was uitgebloeid groeide er zaad op. Nu was mijn interesse ook hierin gewekt en in 1987 begon ik met het bewust uitvoeren van kruisingen met als doel om nieuwe tulpen te kweken.
In het begin was dit natuurlijk nog niet echt onderbouwd maar in 1989 en 1990 dacht ik meer na over de te maken combinaties en de nakomelingen die hieruit verwacht mochten worden.

Ondertussen was ik 19 jaar en klaar met het middelbaar agrarisch onderwijs. Doorleren had niet mijn interesse, niet omdat het niet kon, maar ik zag er geen nut in om bijvoorbeeld ook nog naar de H.A.S. of zo te gaan. Ik wilde aan het werk om op termijn een eigen bedrijf te beginnen.
White marvel
Mijn eerste baan was op een vrij groot bollenbedrijf in de buurt waar naast akkerbouw ongeveer 40 hectare tulpen en gladiolen werden geteelt. Naast mijn baan was het mogelijk om binnen dit bedrijf een bollenkraam voor mezelf op te bouwen en aangezien ik wel wat van aparte dingen hield viel mijn oog op een partij Blue Parrot. Het was 1350 kilo in de maat 5-7 en hiermee ging ik beginnen. Toen dit wat ging opleveren kocht ik van de winst andere soorten vaak nieuwe bijzondere dingen. Dat was bijvoorbeeld purple prince voor 45 gulden per kilo, topparrot voor 250 gulden per kilo, viking voor een tientje en een soort wat ik heel erg zag zitten 1 kilo white marvel voor 1500 gulden.

Langzaam maar zeker groeide mijn kraam met soorten als webers parrot, libretto parrot, carreria, catalina, anna jose en guus papendrecht. Toen kwam het moment dat ik het niet meer naar de zin had bij mijn eerste werkgever, en opnieuw kwam ik bij een groeiend bloembollenbedrijf terecht en ook hier werd het mij toegestaan om naast mijn werk te werken aan uitbreiding van mijn bollenkraam binnen het bedrijf. Nieuwe rassen waar ik toen in stapte waren 3 lelybloemige zaailingen van Dhr Oosterbaan te weten C-159/162, B-715 en B-716. Ik kocht hiervan resp. 5, 1 en 7 kilo voor 1200, 2500 en 2000 gulden per kilo. Dat waren erg hoge prijzen maar in mijn ogen betrof het hier ook zeer mooie tulpen met veel toekomst. Dat het geen verkeerde keus is geweest blijkt wel uit het feit dat bijvoorbeeld B-716 = synaeda orange al een vrij groot soort aan het worden is en binnen ons bedrijf in 2004 een oppervlakte van 2.5 hectare besloeg.

Ondertussen ging het ook goed met de veredeling en had ik na vele jaren wachten (tulpen uit zaad bloeien pas na 4 tot 6 jaar) erg leuke resultaten. Rond 1999/2000 begon de belangstelling naar nieuwe tulpenrassen erg toe te nemen en verkocht ik regelmatig een leuk nieuw dingetje.
Ingegeven door deze ontwikkeling en groeiende onvrede over het werk wat ik deed begon ik te zoeken naar een mogelijkheid om voor mezelf te beginnen.
Blue Parrot
Ik teelde ondertussen ongeveer 6 hectare tulpen en de veredeling leverde ook leuk geld op.
Het grootste deel van mijn kraam bestond uit blue parrot waar ik in 1999 bijna 4 hectare van had, en dat liep toen nog erg goed. Na enkele plannen te hebben gemaakt en gesprekken met een bank leek het er op dat ik geen eigen bedrijf kon beginnen.
Omdat ik dit echter wel erg graag wilde besloot ik een bedrijf te vragen dat gespecialiseerd was in het opstellen van ondernemingsplannen. Samen met deze mensen heb ik een goed plan gemaakt en dit bleek voor de ABN-Amro voldoende te zijn om ons groen licht te geven.
Oprit bedrijf
Om een lang verhaal kort te maken begonnen wij (Ik was ondertussen ook getrouwd) op 1 januari 2000 een eigen bloembollenkwekerij. Het eerste jaar verliep verre van goed (flink verlies) maar doordat de vraag naar nieuwe tulpenrassen erg toenam konden we een een jaar later een erg goede deal sluiten waardoor we niet alleen een paar erg goede jaren draaiden maar ook in een klap de volgende wens konden uitvoeren namelijk een eigen broeierij erbij.

Ook de broeierij is binnen het bedrijf blijven groeien. In 2003 startten we met 800000 stelen wat ondertussen is gegroeid naar 2.000.000 stelen voor het seizoen 2012/2014.
Al enkele jaren ligt het in de planning om de broeierij verder uit te breiden. De plannen hiervoor liggen klaar, echter op het laatste moment trok de bank in 2010 de toegezegde financiering terug. Op dit moment (januari 2014) is de uitbreiding er toch gekomen. Afgelopen voorjaar zijn we met de bouw begonnen en november 2013 was alles klaar.
De totale oppervlakte glas is nu van 800m2 gegroeid naar 1700m2, en voor dit seizoen staan 3.200.000 stelen in het broeischema.

Op dit moment (2014) zijn de teelt (15 hectare) en de broei de belangrijkste onderdelen van ons bedrijf. Voor de eigen (vroege) broei laten wij ook nog ongeveer 1,5 hectare in frankrijk telen. De veredeling van tulpen is in 2010 ondergebracht in de Coöperatieve kwekersvereniging -MellFlower-. Dit is een groep kwekers en broeiers bestaand uit 6 bedrijven waarvan naast 2 bedrijven uit Noord-Holland en 3 uit de N.O.P. wij zelf de 6e deelnemer zijn.

De teelt en veredeling van alliums beginnen binnen ons bedrijf steeds belangrijker te worden. Momenteel worden er ongeveer 450 soorten geteeld op ons bedrijf. Bij de veredeling zoeken wij naar zowel alliums voor de tuin als alliums voor de bloem productie.
Voor oogst 2014 hebben we ongeveer 800 RR geplant. De nieuwe allium "Summer Drummer", die door ons gekweekt is, maar geheel in handen is van Boltha B.V. uit Breezand en W.van Lierop & zonen B.V. uit Anna Paulowna gaat in oppervlakte nog elk jaar een stukje vooruit, en momenteel staan er een aantal mooie en vernieuwende alliums aan te komen. Wij richten ons bij de alliums vooral op het zoeken naar alliums met een afwijkende bloeitijd, ("Summer Drummer" bloeit in Juli/Augustus dus veel later dan het huidige assortiment), een betere vermeerdering (kralen/klisters)en nieuwe kleuren en vormen.